d Drame, ki jih je napisal Federico Garcia Lorca, predstavljajo vrh svetovne dramatike v 20 stoletju. Večina jih je prvič prevedena v slovenščino, knjiga je izšla decembra 2007.
s
d Kate Chopin: Prebujenje je delo, ki ga nekateri označujejo za ameriško Madame Bovary. Klasično delo, eden izmed vrhov ameriške književnosti. Knjiga je izšla 2007.
a
lovecraft

H.P.Lovecraft: Cthulhujev klic je knjiga, ki je navdihnila tako glasbenike (Metallica), kot izdelovalce računalniških iger in lego kock.
Knjiga, ki jo preprosto morate imeti.

 

 

Kontakt:

Založba KMŠ
Ulica Janka Sernca 8
2000 Maribor

02 / 331 42 80

info@zalozba-kms.si

 

 

 

Kate Chopin: PREBUJENJE

 

Prebujenje

Kate Chopin (1850-1904) je bila eden največjih individualistov in drznih ameriških piscev devetnajstega stoletja. Pisala je kratko prozo in romane. Pri petih letih je izgubila očeta. Pri dvajsetih se je poročila in 13 let zatem ovdovela in prevzela moževe dolgove. Da bi se rešila finančnih težav, je šla živeti k materi, vendar je ta leto zatem umrla in Chopinova je doživela živčni zlom. Vse te tragične izkušnje so bile povod, da je začela pisati. Sedaj velja za pionirko feminističnega pisanja in za predhodnico feminističnih avtoric 20. stoletja. Bila je namreč daleč pred svojim časom in je že ves čas ena izmed najbolj popularnih ameriških klasikov in obveznih čtiv v šolah, zato še toliko bolj preseneča dejstvo, da je v slovenskem jeziku nismo imeli priložnosti brati.

Ednin zakon je popoln, dokler nekega poletja med počitnicami ne začne razmišljati o svojem življenju in se »prebujati«. Spozna, da v zakonu taji svoje želje po ustvarjanju ter da se v vlogi žene in matere počuti utesnjeno. Na idiličnem otoku se zaljubi v mlajšega moškega, kar jo spodbudi, da svojega moža zapusti, se osvobodi spon družbenih konvencij in zaživi, kot si želi.

Ko je leta 1899 izšel njen najbolj slaven roman PREBUJENJE, je z njim povsem osupnila bralce s svojim iskrenim portretom notranjega sveta Edne Pontellier in drznim kritiziranjem vsestranskega omejevanja, ki ga ženska doživlja v zakonskem stanu in materinstvu.  S svojo kontroverznostjo in nezaslišanim podiranjem tabujev je doživela zelo ostre odzive kritikov. Družba je bila šele 70 let kasneje zrela priznati njeno zasluženo vrednost in odtlej delo velja za enega temeljnih romanov zgodnjega feminističnega pisanja. Kate Chopin je namreč izpostavila feministično držo povsem nepripravljeni družbi. Kljubovala je svojemu času in napisala roman, v katerem je uporabila vedenje likov glede na spol, spremembe v glavni junakinji, metaforiko in Ednin samomor, da je ilustrirala njeno feministično pozicijo. Družba v času Chopinove je verjela, da so ženske šibke, podrejene funkcijam svojega spola, ki ne pomenijo drugega kot materinstvo in gospodinjenje.
     

 

cena: 14,90 EUR

Poštnina vključena v ceno!
Dobava takoj!

 

PREBUJENJE

148 strani,
14,5 x 20 cm
mehka vezava

 
Bukowsky oHenry Lorca Lovecraft